![](/media/lib/104/n-kawa-116421c79da9de3cd3fdcbf3450c623a.jpg)
Odpady z produkcji kawy mogą pomóc w walce z otyłością i cukrzycą
14 października 2019, 12:53Podczas obróbki kawy odrzuca się z niej skórkę i miąższ, które stają się odpadem. Jednak naukowcy z University Illinois zainteresowali się tymi pozostałościami kawy i sprawdzili ich potencjalne właściwości przeciwzapalne. Na łamach Food and Chemical Toxicology poinformowali właśnie, że gdy komórki tłuszczowe myszy są poddane działaniu wodnego ekstraktu skórki i miąższu kawy, dochodzi do zmniejszenia stanu zapalnego w komórkach, poprawienia absorpcji glukozy i zwiększenia podatności na działanie insuliny
Cukrzyca typu 2. Polifenole a prewencja cukrzycy. Przegląd badań klinicznych.
28 kwietnia 2024, 09:59Cukrzyca typu 2 (T2D) jest przewlekłą chorobą z zaburzeniami regulacji metabolicznej, w szczególności nieprawidłowym metabolizmem glukozy, któremu towarzyszą powikłania, w tym choroby sercowo-naczyniowe, retinopatia, nefropatia, neuropatia, owrzodzenia nóg i zgorzel.
![](/media/lib/417/n-czekolada-936d36d1f2d21865425df2961e69daf1.jpg)
Zdrowsza czekolada mleczna z wyciagami ze skórek orzeszków ziemnych i fusów kawy
17 sierpnia 2020, 13:44Czekolada mleczna jest ceniona na całym świecie za swoją słodycz i kremową konsystencję. Czekolada gorzka jest o wiele zdrowsza, bo zawiera przeciwutleniające związki fenolowe, ale pewnej części konsumentów przeszkadza jej twardość i gorycz. Naukowcy znaleźli jednak sposób na to, by zwiększyć właściwości antyoksydacyjne mlecznej czekolady. Badają potencjał wyciągów ze skórek orzeszków ziemnych i fusów kawy, które inaczej trafiłyby na wysypisko.
![](/media/lib/96/n-kolanko-2b46c1a11147e84003ade65be8177290.jpg)
Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów
14 lipca 2014, 10:07Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Zwalczanie otyłości z pomocą kwasów żółciowych?
17 stycznia 2018, 06:18Kwasy żółciowe zmieniają białą tkankę tłuszczową w beżową, która spala kalorie.
![](/media/lib/458/n-kwasy-ad043f63911b4867ee8c6189e0a2731b.jpg)
Kwas omega-3 DHA zatruwa komórki nowotworowe. Może pomóc w walce z rakiem
14 czerwca 2021, 18:33Kwas dokozaheksaenowy (DHA), należący do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wzroku i regulowania stanu zapalnego. Kwasy omega-3 są też wiązane ze zmniejszeniem ryzyka występowania nowotworów
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Kwasy omega-3 w niskich stężeniach w 30 min neutralizują groźne bakterie
22 maja 2017, 15:25Kwasy tłuszczowe omega-3 są neutralizują wywołujące listeriozę bakterie Listeria monocytogenes.
Kwas kwasowi nierówny
7 sierpnia 2014, 05:29Z najnowszego numeru Lancet Diabetes and Endocrinology dowiadujemy się, że związek pomiędzy nasyconymi kwasami tłuszczowymi a cukrzycą typu 2 jest bardziej skomplikowany, niż się wydawało. Okazuje się bowiem, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą zarówno zwiększać jak i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy
![](/media/lib/238/n-mysz-1d6b2f13d692b22f2daabdd9ea2d7031.jpg)
Kwasy żółciowe matki chronią krwiotwórcze komórki macierzyste w wątrobie płodu
1 lutego 2016, 11:22Kwasy żółciowe są przekazywane od matki do płodu przez łożysko, by umożliwić dziecku wyprodukowanie komórek macierzystych krwi.
![](/media/lib/298/n-rybka-z-tranu-5ce7da3de1f8f431e1dec5bf7707da86.jpg)
W zapobieganiu rakowi morskie omega-3 są skuteczniejsze od roślinnych
29 stycznia 2018, 11:38Kwasy omega-3 pochodzące z ryb zapobiegają nowotworom skuteczniej niż kwasy z roślin, np. z siemienia lnianego.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 …